תקציר
פותחה התכנית "שילוב נכים בקהילה" להכנתם של התלמידים בחינוך המיוחד להשתלבות בשוק העבודה ולמעבר לחיים פרודוקטיביים בקהילה. מטרתה המרכזית של התכנית היא העלאת שיעור הנכים המועסקים בשוק העבודה. חשיבותן הרבה של תכניות מעבר מעין זו, השמות דגש על מיומנויות חיים ועבודה, עולה בעיקר נוכח המעבר הקשה לתלמיד ואף לבני משפחתו, ממסגרות החינוך המיוחד המגוננות לחיים בקהילה.
מכון סאלד התבקש על ידי הביטוח הלאומי ומשרד החינוך, לערוך מחקר הערכה של תכנית ההתערבות, במשך שלוש שנותיה הראשונות המהוות את שלב הניסוי.
מטרתו המרכזית של המחקר היא ליווי התכנית החינוכית והצוות ובדיקת מידת הצלחתה – זיהוי נקודות החוזק והתורפה של התכנית ומידת ההשמה של התלמידים בהתנסויות בעבודה ושל הבוגרים במקומות עבודה. זאת, מתוך שימת דגש על התאמת מקום העבודה לצורכי התלמיד ועל שביעות רצונו. כמו כן, שמו להם מעצבי התכנית למטרה, לשפר את השירותים הניתנים לתלמיד על ידי יצירת שיתוף פעולה בין המוסדות הממשלתיים השונים המטפלים בנכים, כדי ליצור רצף טיפולי ומעבר יעיל מתקופת בית הספר לחיים הבוגרים בקהילה.
מהלך המחקר כלל ראיונות עם אנשי צוות, עם בוגרים ועם הורים לבוגרים. בשנת הלימודים תשס"ב השתתפו במחקר סה"כ 17 אנשי צוות, בשנת הלימודים תשס"ג השתתפו במחקר סה"כ 21 אנשי צוות ובשנת הלימודים תשס"ד השתתפו במחקר סה"כ 27 אנשי צוות, 12 מבוגרי התכנית ו-27 הורים ל-25 בוגרי התכנית.